Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Stijgende huizenprijzen in grote steden trekken randgemeenten mee
In de afgelopen vijf jaar steeg de gemiddelde woningprijs in de vijftien grootste steden van Nederland met 40 procent. In de rest van Nederland ging het om “slechts” 25 procent. Maar de forse prijsstijgingen van de grote steden hebben inmiddels ook de randgemeenten bereikt, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Calcasa.
In onderstaande grafiek is bijvoorbeeld goed te zien hoe prijsstijgingen in Amsterdam huizenprijzen in buurgemeenten meetrekken.
(klik voor uitvergroting)
2. Italiaanse schuldencrisis ook risico voor Nederland
De enorme schuldenberg van Italiaanse banken en de overheid vormt ook voor Nederland een risico, zo blijkt uit een dinsdag verschenen analyse van het Centraal Planbureau (CPB) over risico’s op financiële markten.
“Als bijvoorbeeld meerdere Italiaanse banken dreigen om te vallen, is de kans groot dat de Italiaanse overheid die banken gaat redden. De zware lasten die daaruit voortvloeien kunnen op hun beurt de Italiaanse overheid (…) in de problemen brengen”, schrijft het Planbureau.
De politieke situatie in Italië is onzeker de komende maanden, nadat de vorming van een regering die steunt op de populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging afgelopen weekend mislukte. De Italiaanse president sprak een veto uit op de benoeming van een uitgesproken anti-euro-econoom als minister van Financiën.
Intussen moet een andere econoom, Carlo Cottarelli, een tijdelijke ’technocratisch kabinet’ vormen in de aanloop naar nieuwe verkiezingen.
3. De FIOD onderzoekt mogelijke corruptie bij twee dochterbedrijven van VolkerWessels
Twee dochterbedrijven van bouwonderneming VolkerWessels hebben mogelijk steekpenningen betaald om opdrachten op Sint-Maarten in de wacht te slepen. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) doet daar onderzoek naar. Het gaat volgens het OM onder meer om een brug die Volker Construction International (VCI) en Volker Stevin Caribbean (VSC) in 2013 hebben gebouwd.
4. Megaverlies van 344 miljoen euro voor Blokker
Blokker Holding heeft vorig jaar het grootste verlies ooit geboekt. Het winkelconcern zette een verlies van 344 miljoen euro in de boeken. Het resultaat was een jaar eerder nog 180 miljoen euro negatief. Blokker had te maken met hoge kosten vanwege een herstructurering en reorganisatie.
Retaildeskundige Paul Moers vindt het jammer dat de nieuwe topman Casper Meijer een maand geleden alweer is opgestapt, zegt hij tegen de NOS: “Hij was de goede weg ingeslagen twee jaar geleden, maar nu zie je dat er – mede onder invloed van de familie Blokker – zaken weer worden teruggedraaid. Heel dom. Gaan ze weer goedkope artikelen verkopen waarmee ze het blijkbaar willen opnemen tegen goedkope winkels als de Action. Dat moet je gewoon niet doen. Die strijd win je toch niet.”
5. Roman Abramovitsj is na zijn noodgedwongen verhuizing in één klap de rijkste man van Israël
De Russische zakenman Roman Abramovitsj heeft een Israëlisch paspoort gekregen. De eigenaar van Chelsea woont al jarenlang in Londen, maar had in Groot-Brittannië naar verluidt problemen met het verlengen van zijn verblijfsvergunning. Na zijn noodgedwongen verhuizing is hij gelijk de rijkste man van Israël met een geschat vermogen van zo’n 10 miljard euro.
6. Vraagtekens bij Chinese goedkeuring van 13 handelsmerken van Ivanka Trump
China heeft de laatste drie maanden 13 handelsmerken van presidentsdochter Ivanka Trump goedgekeurd en er zitten nog zeker 25 extra goedkeuringen in de pijplijn. Kenners wijzen op het gevaar van belangenverstrengeling. Ivanka Trump heeft onder meer merken voor babydekentjes en doodskisten geregistreerd in China en alles daartussenin, van parfum, spiegels en meubels tot honing en chocola.
7. Stijging uitgaven zorg valt mee
De uitgaven aan de zorg zijn vorig jaar met 2 miljard euro gestegen. Een fors bedrag, maar relatief valt dat wel mee. De zorguitgaven groeiden namelijk minder hard dan de economie als geheel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het nationaal inkomen groeide in 2017 met 4,3 procent, de uitgaven in de zorg namen met maar 2,1 procent toe.
Opvallend is dat de stijging van de zorgkosten vooral te wijten is aan hogere arbeidskosten in de zorg – waar de werkdruk erg hoog ligt. De loonkosten in de zorg zijn sterker toegenomen dan de zorguitgaven als geheel.
8. Jesse Klaver wil met ‘Europese Groene Partij’ multinationals zwaarder belasten
GroenLinks-voorman Jesse Klaver is samen met zijn Europese aanvoerder Bas Eickhout op zoek naar nieuwe bondgenoten in Europa, meldt NRC. Klaver zegt daarover: “Als we er niet in slagen om Europa te veranderen, dan winnen de populisten en valt de boel uit elkaar.”
En dus proberen de twee mannen de ‘nieuwe bewegingen’ die Europa willen veranderen met elkaar te verbinden. Met concrete standpunten komen ze nog niet. Al is de richting wel duidelijk:”Ik ben er hartstochtelijk voor dat grote bedrijven meer belasting en een CO2-heffing gaan betalen”, aldus Klaver tegen de krant.
9. De ‘kaasprikker’ in de Tweede Kamer wordt vervangen door een grotere vlag
De tamelijk lullige kleine Nederlandse vlag in de Tweede Kamer wordt vanaf dinsdag vervangen door een groter exemplaar. De nieuwe vlag heeft ook een hogere stok en is van andere stof gemaakt, meldt De Telegraaf.
De Nederlandse vlag in de plenaire vergaderzaal kwam er eind vorig jaar op verzoek van de SGP en de PVV. Het tijdelijke kleine exemplaar kreeg veel kritiek te verduren en werd ook wel gekscherend ‘kaasprikker’ genoemd.
#kaasprikker pic.twitter.com/TGTcjk3c71
— Marcel Steeman (@msteeman) 14 november 2017
De nieuwe vlag is goedgekeurd door een speciale kunstcommissie waar onder anderen D66-leider Alexander Pechtold en FvD-leider Thierry Baudet zitting in hebben.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:
- Zo lang ben je echt beschermd als je zonnebrand opsmeert, zeggen 2 dermatologen
- Deze grafiek van de bitcoin maakt technische analisten niet blij – er moet snel iets gebeuren anders zitten we zo onder de $ 7.000
- Je kunt sinds 25 mei ‘gratis’ je status inzien bij schuldbureau BKR – maar dat werkt niet als je snel wil handelen als huizenkoper